חמ"ל צבאי במדינה זרה

הלקוח: אלביט
משרד אדריכלים: דובי אופיר
תאריך השלמה: 2021
ממליץ: מנהל הפרויקט, עמירם שירן

מדיה קומפאס תכננה ובנתה מרכז שליטה ובקרה גדול עבור חברת אלביט בפרויקט צבאי מרכזי בחו"ל. מרכז השליטה והבקרה נועד לרכז את כל הפעילויות של אחת הזרועות הביטחוניות החשובות של אותה מדינה, ונחשב לנכס אסטרטגי מבחינתה. 

תכנון החמ"ל כלל אמצעי שליטה במערכות לחימה, תיאום בין זרועות צבאיות, ושורה של דרישות אופייניות ממרכזי שליטה. הפרויקט דרש לתכנן ולנהל את הביצוע של כל תתי-המערכות במרכז השליטה, כולל מערך המחשוב והשרתים, הבקרה והמולטימדיה.

במסגרת הפרויקט, מדיה קומפאס תכננה ובנתה את מרכז הבקרה עצמו, כולל כל עמדות השליטה, מערכות הבקרה, קיר וידיאו בגודל 13 מטרים, חדר ישיבות, חדר אורחים ואח"מים, מערכת הקלטה לתיעוד ותחקור, עמדות תקשורת מורכבות לקציני שליטה. כמו כן, תכננה מדיה קומפאס את כל מערכות התקשורת בתוך המרכז, ואת התקשורת עם יחידות מבצעיות, הפזורות בשטח. 

בנוסף, תכננה והקימה מערך מחשוב, בקרה ומולטימדיה של מרכז הדרכה בסימולציה, המרוחק כ- 40 ק"מ ממרכז השליטה. המרכז מאפשר לתרגל ולהתנסות בעבודת החמ"ל, מול המערכות הניידות בשטח. 

 

בשל מורכבות הפרויקט, מדיה קומפאס התבקשה לא רק לתכנן את כלל מערכות המחשוב, המולטימדיה והבקרה, אלא גם לנהל בפועל את הקמתן בחו"ל.

הפרויקט הציב שורה של אתגרים, לוגיסטיים וטכנולוגיים כאחד:

  1. ניהול וביצוע הפרויקט, מתכנון ועד ביצוע ומסירת מפתחות, בסביבה המאתגרת של מדינה מתפתחת – מדיה קומפאס שכרה וניהלה כ-20 קבלני משנה, מישראל ומחו"ל, כולל מהנדסים ואנשי מקצוע שונים. הפרויקט כלל אחריות לניהול לוח הזמנים, כספים ואדמיניסטרציה עבודה מול גופים צבאיים וממשלתיים, ומתן פתרונות לוגיסטיים לתקלות בשטח, וזאת בנוסף לניהול טכני ותכנון הפרויקט.
  2. רציפות – מעצם טיבו של המרכז, נדרשה בפרויקט רמת הרציפות הגבוהה ביותר, עד לנקודת הקצה. על מנת להבטיח רמת רציפות זו בזמן אמת, תוכננו ונבנו מערכות כפולות מקצה לקצה – החל משרתים כפולים, רשת תקשורת כפולה ועד לכרטיסי תקשורת כפולים בכל מחשב ומחשב.
  3. מערכות תקשורת – החמ"ל חייב חיבור לכוחות בשטח, ושילוב של ממשקי תקשורת רבים: לווין, מיקרוגל, סיבים אופטיים, סלולר ורדיו. כמו כן, נדרש תכנון פיסי של חיבור המערכות לשולחנות העבודה בחמ"ל. מדיה קומפאס תכננה והקימה שתי רשתות תקשורת נפרדות, אחת למערכות מולטימדיה (תצוגה, כריזה, אודיו, בקרה וכו'), והשנייה למחשבים והמערכת המבצעית. התכנון בוצע בסביבה צפופה מאוד, ושילב את כל האמצעים באופן יעיל.
  4. קיר וידיאו – הקיר הורכב מ-18 מסכי הקרנה אחורית בתוך קוביות, מחוברים בתצורת Zero bezel, כך שאין שום מרווח בין היחידות, שיצרו קיר רצוף בגובה 4 מטרים וברוחב 13 מטרים, ובנוסף שני מסכים בגודל 86 אינץ' בכל צד.

דברו איתנו