בירושלים נבנית בימים אלו רשת חדשה של רכבות קלות, שתשנה את פני העיר והמטרופולין. זהו אחד הפרויקטים התחבורתיים הגדולים בישראל, הכולל מערכת מתקדמת שתשרת כ-400 אלף נוסעים ביום.
מרכז מערכת ההסעות, דיפו 25, ימוקם באזור קריית הממשלה. מדובר במגרש בשטח של 22 דונם, הפרוש על פי ארבע קומות תת-קרקעיות – שתי הקומות העליונות ישמשו כמוסך הרכבות, ושתי הקומות התחתונות ישמשו כחניון למשרדי הממשלה. מעל הקרקע, יוקם בניין משרדים בן חמש קומות. הבניין יכלול גם:
מדיה קומפאס מתכננת את מערכות המחשוב, התקשורת, הבקרה והמולטימדיה בפרויקט הענק של דיפו 25. היות ומדובר בפרויקט לאומי, הסמוך למשרדי ממשלה, ניתן בפרויקט זה דגש מיוחד ניתן לנושא האבטחה והסייבר.
הפרויקט דרש מאיתנו להתגבר על מספר אתגרים משמעותיים:
1. גודל הפרויקט. האתגר המרכזי כאן היה היקף הפרויקט, המשתרע על פני כ-100 אלף מ"ר, שחייב לעבוד עם מגוון רחב של גורמים וממשקים. היות ובישראל אין חברות שמתמחות ברכבות, נבחרו ספקים ופתרונות מחו"ל.
מדיה קומפאס תכננה את הפרויקט מתחילתו, ועבדה מול שורה של גורמי מקצוע: יועץ בטיחות, גורמי אבטחה בעירייה ובמשרדי הממשלה, גופים בגרמניה האחראים לתכנון, אדריכלים בספרד, גרמניה וישראל, ועוד.
לבקרת התכנון והניהול הייתה חשיבות מיוחדת, וכל מסמך או תהליך בוצעו בהתאם לפרוצדורה מפורטת.
2. רציפות התיפקוד Continuity Business. מפאת חשיבותו של חדר הבקרה במתחם, נדרש היה לשמור על רציפות התפקוד, כולל גיבוי במקרה של שיבושים או תקלות תקשורת. לכן, מערכות התקשורת, המחשוב והבקרה בפרויקט תוכננו מראש עם מערכות גיבוי שלובות זו בזו, על גבי רשת תקשורת כפולה.
ההתמחות של מדיה קומפאס במגוון המערכות השונות, אפשרה לנו לוודא שכל מערכת תקבל את המשאבים הדרושים, ותשמור על רציפות.
התכנון כלל רשתות תקשורת כפולות, המבטיחות רציפות גם במצבי חירום, למשל בזמן שריפה. הרשת עצמה הורכבה מסוגי חיבורים שונים (סיבים אופטייים, כבלי נחושת, רשת אופטית פסיבית ועוד), המבטיחים רציפות וגיבוי, בשגרה ובחירום.
3. אבטחת מידע וסייבר. לאור חשיבות האתר ומיקומו הרגיש, המשולב במתחם משרדי הממשלה, תכננו מערכות ביטחון מורכבות, כולל מערכות לבקרת תעבורה, ליוצאים ונכנסים מהאתר, בדגש על אבטחת הנתונים ואבטחה פיזית של המבקרים.
4. ריבוי הלקוחות. במסגרת הפרויקט מדיה קומפאס מתכננת את מערכות התקשורת, המולטימדיה והבקרה באופן שנותן מענה לצרכי ארבעה לקוחות שונים, שכולם עתידים להשתמש בשירותי הדיפו – זכיין הקו הירוק, זכיין הקו הכחול, משרדי הממשלה וכמובן תוכנית אב לתחבורה בירושלים.
מדובר במערכת מורכבת של עירוב שימושים. מצד אחד לכל לקוח יש צרכים ומאפייני תפעול שונים, מאידך כולם משתמשים באותן תשתיות. למשל שני הקווים, הירוק והכחול, עושים שימוש באותו Data Center, תוך הפרדה מלאה בפעילות של כל קו. אפילו חדר הבקרה תוכנן ככזה שישמש את שני הקווים, באופן שכל קו יקבל את הנדרש לו, ועם זאת תוך חלוקה למתחמי פעילות עצמאים, וזאת ללא כל פגיעה בפעילות השוטפת של הקווים.
התכנון דרש תיאום מורכב, שחייב גם התייחסות מיוחדת למעברים אל שטחי משרדי וחניוני הממשלה, שהינם בעלי צרכי תקשורת ואבטחה ייחודיים.
השאירו שם וכתובת מייל ונדאג שתשארו מעודכנים