אמצע אוגוסט, השעה 19:00 והמזגן במשרד כבה. לשלושת החרוצים שעדיין עובדים בשעה הזו, לוקח בערך ארבעים דקות לקלוט שנהיה פה חם. ממש חם. הם מתקשרים לאב הבית, אבל תפוס אצלו. הוא בשיחה עם החרוצים מהמשרדים האחרים בבניין, שגם אצלם כבה המזגן.
פעם במשרדים האלה גם האור היה נכבה בלילה. בשנים האחרונות יש לפחות חיישן שמתריע כשיש מישהו בחדר. אבל החיישן מחובר רק למערכת התאורה, ולא למערכת המיזוג. קלסיקה של מערכות בקרה של בניינים, שלא מדברות זו עם זו.
אם הצלחתי לשכנע אתכם למה חשוב שמערכות הבקרה והשליטה של הבניין יהיו מסונכרנות, בואו נבין באיזה מערכות בכלל מדובר. לכל בניין יש מגוון מערכות – מערכת חשמל, מיזוג האוויר, אינסטלציה, מעליות ומערכת כיבוי האש. לכל מערכת כזו מוצמדת מערכות בקרה ושליטה, בדר"כ עם שלושה תפקידים שונים –
1.ניטור
2.פיקוד ובקרה
3.מנייה (COUNTING) וחיוב
למשל מערכת הבקרה של החשמל, מנטרת את פעילות החשמל ומוודאת שבכל מקום החשמל תקין.
מבצעת פעילות של פיקוד ובקרה (מכבה ומדליקה אורות ומכשירי חשמל לפי הצורך, מדליקה גנרטורים בשעת חירום) וכמובן גם פעילות של מנייה ((COUNTING, כדי שאפשר יהיה לחייב כל משרד בנפרד, בהתאם לשימושים שלו.
מערכת השליטה על המעליות מוודאת למשל שהמעליות עובדות ללא תקלות, מנהלת את השימוש בהן בהתאם לעומסים ומנתקת בשעת חירום.
היות ועד היום, לכל תחום היתה מערכת בקרה נפרדת, כל מערכת בקרה נוהלה ע"י מומחה הטכנולוגיה של התחום.
כך נוצר מצב שבבנייני משרדים רבים יש מגוון מערכות בקרה נהדרות. רק שכל אחת מהן יושבת על רשת תקשורת שונה. מה שמייצר מיד הרים של כבלים, מתגים ומסכים.
הציוד הרב והבזבזני, הוא רק סימפטום לבעיה המורכבת באמת. המערכות לא "מדברות" זו עם זו. ממש כמו בסיפור שלנו על התאורה והמזגן.
יושב אב הבית משמרות ארוכות מול מגוון מסכי בקרה נפרדים (מסך בקרת חשמל, מסך בקרת מעליות וכו'….). ואז מתרחשת תקלה במערכת החשמל, שמשפיעה גם על מערכת בקרת הכניסה.
אב הבית אמנם ידע על התקלה בחשמל, אבל עד שלא יתקשרו עובדי המשרדים, לבקש ממנו לפתוח את הדלת שננעלה בגלל התקלה במערכת החשמל, הוא כנראה לא ידע כלום על התקלה במערכת בקרת הכניסה.
אבל אם כל מערכות הבקרה מחוברות למערכת בקרה אינטגרטיבית אחת, תקלה במערכת החשמל שמשפיעה על מערכת בקרת המבנה, לא רק תדווח לאב הבית על התקלה המשולבת, אלא אפילו תפתח קריאת טיפול אוטומטית לאיש הטכני.
זה אולי נשמע די מתקדם, אבל העולם כבר שם.
עוד ועוד בניה חדשה כוללת מערכות בקרה משולבות. מערכות בקרת מבנה אינטגרטיביות. שבה כל המערכות לא רק מתריעות אלא גם מפעילות או מכבות זו את זו.
בז'רגון המקצועי זה נקרא BMS – Building Management System. מערכת בקרה טכנולוגית אחודה, המהווה חיבור בין מגוון מערכות שתפקידן בקרה ופיקוח. היא מעניקה בקרה מקצה לקצה במבנה.
בקרת מבנה אחודה BMS, מבוססת על תכנון מוקדם, שכולל את כל המערכות הפועלות בבניין וכל ממשקי הניהול שלהן.
נשמע די פשוט, לא? אז למה בעצם זה כל כך מסובך?
המורכבות נובעת משני ההיבטים- הטכנולוגי והאנושי.
כדי תהיה לנו מערכת בקרה אחודה (Building Management System) נדרש שכל המערכות הטכנולוגיות של הבניין ישבו על רשת תקשורת אחת. כך ניתן להוסיף לכל בקרה (שממילא קיימת), מערכת שליטה ובקרה (שו"ב) אחת כוללת.
חשוב להבין שמערכת שליטה ובקרת מבנה BMS, היא בפועל "מנצח הקונצרט", על מספר רב של מערכות. היא מאפשרת לשלב בין מספר מערכות שונות, כדי שכל מערכות תוכל לתקשר באופן מהיר ומידי, ולהציג את כל המערכות הבקרה של הבניין, בממשק מאוחד. כך ישב אב הבית מול מסך אחד חכם (במקום מספר מסכים שאין בינהם כל קשר).
הדרך הקלה, הפשוטה והזולה ביותר לגרום לכך שכל המערכות הטכנולוגיות של הבניין ישבו על רשת תקשורת אחת, היא באמצעות תכנון מוקדם. הכי מקודם שיש. כלומר נדרש לתכנן את מערכת הבקרה המשולבת (Building Management System) כבר בשלב התכנון הראשוני של הבניין. ממש במקביל לתכנון החשמל והאינסטלציה.
(וכן, יש פתרונות להוספת מערכת בקרת מבנה אחודה BMS בסיטואציה שהבניין כבר תוכנן, אבל אז זה כבר תמיד יותר מורכב ויקר).
עם כל הכבוד לטכנולוגיה, במקרים רבים הבעיה העיקרית היא עניין של ידע ותקשורת בינאישית. כי מומחה חשמל, בדר"כ פחות מומחה למערכות המים. וזה של המעליות, פחות חזק במיזוג אויר. כדי שכל המערכות יחוברו למערכת בקרה אחת, וידברו זו עם זו, צריך שמומחי המקצוע ידברו זה עם זה.
אלא שברוב המקרים זה פחות קורה. כל מומחה מתכנן ומתקין את המערכות בשיטה המוכרת והנוחה לו. ונדרש מומחה בקרה, שמבין מספיק בכל מערכות הבקרה של הבניין, ושמסוגל לייצר את החיבור.
1. חיסכון. חיסכון. חיסכון.
2. שיפור משמעותי בחווית הלקוחות, דיירי המשרדים – היות ומערכות הבקרה מזהות מיד תקלות, ומפעילות מערכות בקרה אחרות, ואפילו מייצרות פניה לטיפול אצל הטכנאים, דיירי הבניין יחוו מיד הרבה פחות תקלות שוטפות. כי גם כשיקרו התקלות, הם יתוקנו לפני שהמשתמשים ירגישו בהם.
3. מערכת בקרת מבנה אחודה מגדילה את הסיכוי לזכייה במכרזים – בזכות הגדלת נקודות הזכות על בניה ירוקה.
אם אתם מתכננים אשר עונים למכרזי היזם, שילוב של מערכת בקרה אחודה, שמפעילה את המערכות בצורה אופטימלית וכך מצמצמת באנרגיה, נחשב היום למשמעותי ביותר בתחום של בניה ירוקה.
4. הנזק מתקיפת סייבר על מערכות המבנה עלול לנוע בין בזבוז כספי במקרה הטוב, לסכנה לחיי אדם במקרים המורכבים יותר.
השימוש במגוון מערכות בקרה מקומיות, שכל אחת מנוהלת ומנוטרת בנפרד, עלול כשלעצמו לשמש כפרצה הקוראת לגנב.
מערכת בקרת מבנה אחודה BMS, מעניקה את האפשרות לנהל ולקבל את כל המידע על כל המערכות במסך אחד מרכזי, ובכך מונעת מצב של חוסר תשומת לב להתרעה כלשהי.
מערכת בקרת מבנה אחודה BMS כוללת הגנת סייבר מובנת, שמעניקה פיתרון סייבר מתקדם ברמה גבוהה משמעותית מהגנת סייבר של מערכות בקרה נפרדות.
בין אם אתם מתכננים פרויקט חדש, לבין אם אתם לקראת שיפוץ בניין משרדים קיים, 30 שנות ניסיון בתחום הבקרה וה- DATA CENTER, ועשרות פרויקטים מורכבים, מאפשרים לי להיות האיש שלכם לתחום הבקרה המשולבת בפרויקט.
מוזמנים לאתגר אותי 🙂
השאירו שם וכתובת מייל ונדאג שתשארו מעודכנים