סוף סוף החזון שלכם הופך למציאות. אתם יוצאים לדרך להקמת פרויקט מגדל המשרדים החדש (או אולם הכנסים, או מרכז ההדרכה, מתחם חדרי הישיבות, חדר הבקרה או אפילו ה –DATA CENTER).
הצלחתם להדביק את כולם בהתלהבות שלכם. גייסתם את התקציב. אספתם אישורים. ועכשיו הגיע הרגע למצוא את אנשי המקצוע המתאימים לשלב הראשון של הפרויקט – התכנון.
מצאתם אדריכל (או שאתם בעצמכם כאלה), מהנדס בניין, מתכנן חשמל, יועץ מיזוג אוויר, מתכנן מערכות מים ואינסטלציה. ואפילו מישהו מטעמכם שמרכז את עבודת התכנון.
איזה יופי. התכנון עובד לפי התכנון.
עד שמישהו שואל פתאום, מה לגבי מערכות תקשורת – מי מטפל בזה? מי דואג לתקשורת המחשבים בעמדות העובדים במשרדים? באחריות מי התכנון של מערכת המולטימדיה של המרצים? ומה לגבי בקרת כניסה ממוחשבת לחדרים?
#עיכוב ראשון – למצוא לפרויקט מתכנן מערכות תקשורת ומולטימדיה מומלץ.
מצאתם אחד כזה :-). והוא מבקש לוודא שכללתם בתכנון שבוצע עד כה, גם את חדרי התקשורת. ואתם מבינים שכלל לא הוקצה שטח ייעודי לזה. ואז הוא מסביר שצריך חדר תקשורת בכל קומה.
וזו רק ההתחלה. כי אז הוא בודק שבתכנון נשאר מספיק מקום לאורך המסדרונות, גם למערכות התקשורת. ואתם מבינים, מהמתכננים האחרים, שכל השטח בתקרה כבר הוקצה לתשתיות מיזוג האוויר, החשמל והאינסטלציה.
צריך לתכנן הכל מחדש? כמעט הכל.
#עיכוב נוסף – והפעם כזה שעלול לעלות גם הרבה כסף.
כי מערכות התקשורת משפיעות כמעט על כל הגורמים האחרים בפרויקט: ההשפעה המשמעותית ביותר נובעת מהנפח הפיסי של מערכות התקשורת.
מקום בתעלות ובצינורות – התשתיות שתופסות הכי הרבה נפח, בתעלות ובצינורות שבתקרות הקומות, הן תשתיות מיזוג האוויר. מיד אחריהן ניצבות מערכות התקשורת. כבלי תקשורת הם כבלים עבים יחסית (ידעתם שכבל תקשורת סטנדרטי הוא ברוחב אצבע?!), וגם מחייבים שימוש במספר רב של חיבורים. בשונה מחשמל, שבו לכל עמדה מספיק כבל חשמל יחיד (שאליו ניתן לחבר שקעים רבים), בתקשורת, כל נקודה מחייבת כבל משלה. כך שלכל עמדת מחשב סטנדרטית למשל, נדרשים מינימום שלושה כבלי תקשורת.
- חדר התקשורת – למערכות התקשורת בבניינים נדרש חדר ייעודי המכונה "חדר תקשורת", בגודל מינימלי של 10 מ"ר. החדר יכלול את ציוד התקשורת (מתגים, נתבים) ואת כל קווי התקשורת שמתנקזים אליו. במרבית המקרים יידרש חדר כזה בכל קומה, משום שאורכו של כבל תקשורת הינו מקסימום 90 מטרים. ובבניינים גדולים מאוד ידרשו לעיתים שני חדרי תקשורת בקומה.
מערכות התקשורת משפיעות גם על תכנון החשמל והמיזוג
מתכנן החשמל לוקח בחשבון, כחלק מתוכנית החשמל, גם את הספקי החשמל הנדרשים למערכות התקשורת. בהתאם גם מתכנן המיזוג צריך לתכנן את תפוקת מערכות המיזוג עבור חדרי התקשורת.
מתכנן מערכות התקשורת מדווח למתכנני החשמל והמיזוג מהם הספקי החשמל הנדרשים לבניין. זאת בהתאם לדרישות התקשורת, לצרכי המערכת הכוללת (למשל האם קיימות מערכות נוספות דוגמת דאטה סנטר). וגם בהתאם למידת רציפות התקשורת הנדרשת (כלומר עד כמה קריטית מניעת הניתוקים בתקשורת). כל אלה מהווים פרמטרים משמעותיים בתוכניות החשמל והמיזוג לבניין.
השפעת תכנון מערכות המולטימדיה על התכנון האדריכלי
בפרויקטים שבהם נדרשות גם מערכות מולטימדיה (מסכי הקרנה, מערכות סאונד, פודיום נואמים וכדומה), מעורבות של מתכנן התקשורת והמולטימדיה, כבר בתכנון החלל (גודל ופרטי האדריכלות האחרים), עשויה להיות בעלת השפעה משמעותית על איכות החוויה של האורחים באודיטוריום (או חדר הישיבות, או בחדר ההדרכה). כלומר על נוחות הצפייה במסכים ואיכות השמע המעולה, מכל מקום באולם.
תכנון אדריכלי, שלוקח בחשבון את מערכות המולטימדיה, מאפשר לייצר פתרונות מדויקים שיעניקו לקהל האורחים, חוויה איכותית יותר, ללא תוספת תקציבית ייחודית. אלא רק מעצם התכנון המקדים.
אגב, מתכנן מערכות תקשורת ומולטימדיה מנוסה, בעיקר כזה שהצד האסתטי של החלל, חשוב לו לא פחות מהצד הטכנולוגי, עשוי להיות שותף אמיתי למציאת פתרונות אסתטיים להסתרת ציוד התקשורת והמולטימדיה (כבלים ומקרנים, רמקולים, מסכים) והטמעתו בחלל המעוצב.
ההמלצה שלנו (מניסיון של עשרות פרויקטים בתכנון מערכות תקשורת, מולטימדיה ואבטחה) כדי לחסוך בכל פרויקט עיכובים בלו"ז, כסף רב והרבה עוגמת נפש, הרגע הנכון לפנות למתכנן מערכות תקשורת ומולטימדיה, הוא הרגע שבו אתם יוצאים לפרויקט (ממש במקביל לפניה לאדריכלים).